Inline cold foil

Inline wat? Inline cold foil is een extra laag die je drukwerk een ‘metaaleffect’ geeft, oftewel een metallic look. Dit effect ontstaat doordat er eerst zilverkleurige folie wordt aangebracht op het drukwerk en daarna pas het volledige vel verder wordt bedrukt. Silver lining in een nieuw jasje! We leggen je hier graag uit hoe je cold foil in jouw digitale ontwerp toepast in Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop.

Illustrator
Om goed onderscheid te maken tussen folie en geen folie, zul je een vaste steunkleur, oftewel spot colour, moeten aanmaken. Hiervoor ga je naar swatches/venster en kies je voor ‘create new swatch’. Er verschijnt een pop-up venster, hier pas je als eerste de naam van kleur aan naar ‘foil’ of ‘folie’. Hiermee maak je het voor jezelf en voor ons duidelijk dat op deze plaats koudfolie moet worden toegepast. Bij kleurtype kies je vervolgens voor de optie ‘spot colour’ en daarna pas je de kleurwaardes aan naar 10x 0m 0y 20b.

Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan in iedere gewenste kleur worden bedrukt. Om de juiste kleur aan te duiden zet je de CMYK-elementen in overdruk boven op de voorziene folie-elementen, of andersom. Het is simpeler dan het klinkt: selecteer het element, ga in venster/window naar ‘attributes’ en pas hier met één klik van je muis de ‘overprint fill’ toe. Klaar is Kees, of wat je naam ook mag zijn. Extra tip: in het venster ‘view’ kun je de overprint preview aanklikken, om te controleren of geslaagd bent.

InDesign
Wanneer je werkt met InDesign, bepaal je eerst waar je de folie plaatst. Wil je bijvoorbeeld alleen een logo of object een glans laag geven? Maak dan een nieuwe pagina in hetzelfde bestand aan en kopieer het logo/object hier naartoe. Vervolgens creëer je in het palet/swatches een nieuwe kleurstaal. Deze geef je de naam ‘foil’ of ‘folie’ en de waardes zet je op 10% cyaan en 20% zwart. Hoera! Je hebt nu een spotkleur aangemaakt die op je drukwerk als zilverkleurige folie verschijnt.

Wil je de folie een andere kleur geven? Dat doe je door het element in overdruk te zetten. Selecteer hiervoor het element en ga in het venster/window naar ‘attributes’.  Hier vink je de optie ‘overprint fill’ aan. Herhaal dit proces voor iedere pagina waarop cold foil mag worden aangebracht.

Klaar? Exporteer het bestand als pdf en sla het op met 3 millimeter afloop, ook wel ‘bleed’ genoemd, plus cropmarks. Controleer voor de zekerheid even of de folielaag inderdaad staat waar hij bedoeld is met de tool ‘separations preview’. Extra tip: in InDesign is het mogelijk om folie te mixen met kleuren door middel van ‘mixed ink’. Deze tool in handig als je meerdere elementen in je drukwerk een identieke kleurrijke metaallook wilt geven.

Photoshop
Drukwerk aangeleverd in Photoshopformat is een hoge resolutie pdf, opgemaakt in vier kleuren en een extra vijfde kleur voor de folie. Je kunt hiervoor het beste een nieuwe ‘channel’ aanmaken via ‘spot channel options’. In dit extra kanaal kun je het beeld voorzien van een spot colour, in iedere gewenste kleur. Heb je alles juist ingesteld? Dan kun je geheel naar eigen smaak en voorkeur aan de slag gaan.

Spreken is zilver
Gelukt? Mail ons dan je bestand. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om ons via de mail, app of telefoon te benaderen. Onze accountmanagers staan je graag te woord.