Mooi zwart is niet.. zwart?

Om een mooi zwart in je ontwerp te creëren is een goede CMYK-verhouding nodig. Zonder meteen als een hysterische reclamespot voor wasmiddel te klinken: met deze instellingen wordt het zwart in jouw drukwerk ook echt zwart.

Dit is niet het begin van een slechte wasmiddel-commercial. Was dat maar zo. We hebben het hier nog altijd over drukwerk. Want ook dan geldt: zwart moet ook echt zwart zijn. Niemand zit toch te wachten op flets grijze volvlakken die op de computer nog gitzwart leken? Als je een ontwerp hebt met zwarte vlakken, wil je gewoon dat er mooie diepzwarte kleuren worden gedrukt. Daarvoor is het belangrijk om voldoende inktdekking in je drukbestand toe te passen. Hoe je dat doet, lees je hier. 

CMYK zwart op wit

Full color drukwerk bestaat uit vier kleuren: Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (CMYK). Dus als je zwart wilt, kies je gewoon voor een CMYK-waarde van 100% zwart, toch?! Zwart is zwart, zou je denken. Fout! Drukt een drukker een vlak 100% zwart op een wit vel papier, dan zie je namelijk donkergrijs. Dat komt omdat de inkt altijd een beetje in het papier trekt, waardoor de papierstructuur zichtbaar wordt door de zwarte kleur heen. Het oorspronkelijke en heldere zwart, oogt nu fletsgrijs en er lijkt sprake te zijn van een slechte druk. 

Voor grote zwarte vlakken in je ontwerp, is alleen de inktkleur Zwart (K) niet voldoende. Voor een mooier resultaat druk je een percentage cyaan en/of magenta er doorheen. Zo heb je als het ware al een eerste deklaag. Cyaan en magenta zijn in zekere zin je voorstrijk. Of je grondverf - wat jij wilt! Zo wordt de zwarte kleur nog donkerder en krijg je een prachtig strak zwart vlak in het drukwerk. 

Hoe krijg ik mijn drukwerk mooi zwart?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is 100% zwart (K) dus niet het volste zwart dat te drukken is. Om een mooie dekkende zwart te krijgen, kun je het beste een bepaald percentage aan cyaan, magenta en yellow toevoegen. 
 

Wat nu écht de beste instelling is, is voer voor discussie. Wij raden je in ieder geval sterk aan om de volgende CMYK kleuropbouw te gebruiken voor mooie donkerzwarte vollakken in vectoren en afbeeldingen: C=60%, M=50%, Y=50%, K=100. 

Zwarte teksten
Voor zwarte tekst wordt eigenlijk alleen de kleur zwart gebruikt, zodat de tekst goed leesbaar blijft door slechts één kleur te gebruiken in plaats van meerdere kleuren over elkaar heen te drukken. 
Als je in je opmaakprogramma alleen gebruikmaakt van 100% Black (C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%). Scherpe tekst

Let op: gebruik wel altijd 100% Zwart (key) voor tekst. >> Voor teksten is het niet aan te raden om deze in full-colour op te bouwen, omdat het dan kan zijn dat de randen van letters een beetje onscherp worden. Zwarte (kleine) tekst bouw je daarom alleen op uit zwart, dus: C: 0% M: 0% Y: 0% K: 100%. Omdat teksten over het algemeen vrij gedetailleerd zijn, valt het niet op dat er een mindere inktdekking is, en ziet het er net zo zwart uit.