Papierformaten uitgelegd

Sta je op het punt om drukwerk te ontwerpen of misschien zelfs al wel te bestellen? Eén van de onvermijdelijke beslissingen is de keuze van het papierformaat. Wil je opvallen met unieke papierformaten of ga je toch liever voor een standaard formaat?

papierformaten uitgelegd

En we kennen allemaal het standaard A4’tje, maar wat is eigenlijk het verschil tussen A- en B-formaten? En wat zijn de standaard carré of envelop formaten? Allemaal vragen waar je tijdens het opmaakproces tegenaan kunt lopen. Lees nu verder voor een begrijpelijke uitleg over alle mogelijke papierformaten.

A-serie en B-serie papierformaten

Laten we bij het begin beginnen. Iedereen kent het standaard A4’tje van 297 x 210 mm wel, namelijk het papier dat in Europa in de printers te vinden is. Zoals de naam al zegt, komt dit papierformaat uit de zogenaamde A-serie. Deze serie loopt A0, het grootste formaat met een oppervlakte van 1m2, tot A10 (37 x 26 mm). Hier geldt dat elk volgende formaat (dus bijvoorbeeld A1 ten opzichte van A0) twee keer zo klein is. Er passen dus vier A2 papieren of twee A1 papieren in een A0.

Is een bepaald A-formaat te groot voor jouw drukwerk, maar de volgende van de A-serie eigenlijk weer net te klein? Dan is een B-formaat de oplossing voor jou! Zoals te zien is op onderstaand plaatje, is het B1 papierformaat een slag groter dan A1, maar kleiner dan A0. De verhoudingen tussen de verschillende B-formaten zijn vergelijkbaar met de A-serie: papier in B0 formaat is twee keer zo groot als een B1 formaat.

Papierformaat kiezen

Welke formaat envelop heb je nodig?

Ben je van plan jouw boodschap per post te versturen in bedrukte enveloppen? Dan moet je eerst op zoek naar de juiste soort en formaat envelop die past bij jouw boodschap. Je wilt natuurlijk niet je briefpapier eerst zes keer moeten dubbelvouwen voordat het in je envelop ‘‘past’’.

C-formaten

Ben je op zoek naar een envelop waar een A formaat brief in past? EA formaten zijn hiervoor erg geschikt. Het werkt zo: een dunne A4 brief past perfect in een EA4 envelop, maar wanneer je een dikkere bijlage zoals een brochure wilt verzenden, dan is wat extra speling natuurlijk wel zo handig. Daarvoor zijn de C-formaten zeer geschikt. Een dikke brochure in A5 formaat past bijvoorbeeld perfect in een C5 envelop die een paar mm groter is dan een EA5 envelop. Hieronder kun je precies zien welk formaat envelop het meest geschikt is voor het drukwerk dat je wilt versturen.

  • A4 brief ongevouwen: C4 envelop (229 x 324 mm) of EA4 envelop (220 x 312 mm)
  • A5 brief ongevouwen of A4 brief over de breedte gevouwen: C5 envelop (162 x 229 mm) of EA5 envelop (156 x 220 mm)
  • A4 brief in drieën gevouwen: C5/6 envelop (114 x 229 mm) of EA5/6 envelop (110 x 220 mm)
  • A6 brief ongevouwen: C6 envelop (114 x 162 mm) of EA6 envelop (110 x 156 mm)

Vierkant papier: carré formaat

Terwijl we in Europa veelvuldig gebruik maken van de gestandaardiseerde A, B en C papierformaten, werken ze in Amerika nog vaak met de zogenaamde carré formaten. Juist omdat we dit formaat in Europa een stuk minder gebruiken is het een goede manier om op te vallen met deze vierkante vormen. Denk bijvoorbeeld aan een vierkante brochure, flyer of menukaart. Er worden vijf verschillende carré formaten gebruikt:

  • 100 x 100 mm
  • 120 x 120 mm
  • 148 x 148 mm
  • 160 x 160 mm
  • 200 x 200 mm

Afmetingen visitekaartje

Nu we de verschillende papierformaten besproken hebben, is het tijd om een speciaal drukwerkproduct toe te lichten, namelijk het visitekaartje! Je laat je visitekaartje immers niet op een A4’tje drukken. Het standaard formaat visitekaartje in Nederland is vergelijkbaar met de afmetingen van een creditcard, namelijk 86 x 54 mm. Dit is tevens het standaard formaat waarop wij visitekaartjes drukken. Uiteraard begrijpen wij het ook dat je misschien wel wilt opvallen met andere afmetingen of vormen visitekaartjes. In overleg is maatwerk dan ook zeker mogelijk.

Vragen of meer informatie?

Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden of heb je een specifieke vraag over het formaat van je drukwerk? Neem contact met ons op en wij leggen het je graag nog eens uit!