Spot UV op je drukwerk

Met spot UV kun je specifieke delen van het drukwerk voorzien van een glanzende laag. Hiermee creëer je een bijzondere dieptewerking. Wil je je verder verdiepen in UV Spot? Lees hier waar je rekening mee moet houden!

Drukwerk kan op vele manieren afgewerkt worden, zo kun je ervoor kiezen om je drukwerk te laten lamineren, UV lakken en foliedrukken. Lees in ons vorige blogartikel meer over de verschillende manieren van veredeling van je drukwerk. Dit keer gaan we dieper in op spot UV, dit is een niet veel gebruikte afwerking maar het geeft wel een bijzonder eindresultaat. Waar bij UV lakken het gehele drukwerk wordt voorzien van een glanzende laag, zorgt het gebruik van UV spot ervoor dat bepaalde delen van het drukwerk voorzien worden van een glanzende laag.

WAT IS SPOT UV?

Spot UV lak is een extra laag die bovenop je drukwerk wordt aangebracht. De glanzende lak wordt op specifieke plaatsen (spots) op het drukwerk aangebracht, hierdoor vallen ze meer op en geeft het een zeer verrassend effect. Deze specifieke delen kunnen zowel afbeeldingen of stukken tekst zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een logo of foto te lakken. Let er wel op dat te fijne details moeilijk te lakken zijn. De spot UV lak wordt namelijk aangebracht door een aparte machine, hierdoor zouden er kleine verschuivingen kunnen optreden. Dit risico is het grootst wanneer je spot UV lak over teksten heen plaatst. Naast het risico dat de spot UV naast de tekst komt te liggen, is het effect ook minder mooi.

Het mooiste effect creëer je door de spot UV lak als patroon op het drukwerk te plaatsen, hierdoor krijg je diepte in de afbeelding. Dit zorgt ervoor dat je drukwerk er levendig uit komt te zien in plaats van plat en statisch. Door de basis van het drukwerk af te werken met een matlaminaat is het contrast met de delen waar een lak overheen is gedrukt extra groot. Vooral als er licht op valt, zie je het glanzende gedeelte mooi oplichten.

SPOT UV LAK IS EEN TOEGEVOEGDE WAARDE AAN JE DRUKWERK

Door je drukwerk te veredelen met spot UV creëer je een opvallend en mooi resultaat van je drukwerk. Op deze manier komt je drukwerk meer tot leven dan wanneer je bijvoorbeeld het gehele drukwerk laat lamineren. Het aanbrengen van spot UV is vooral een aanvulling op flyers, visitekaartjes, brochures, maar ook zelfgemaakt ansichtkaarten. In combinatie met matlaminaat is het resultaat van spot UV het mooist.

Door flyers te verspreiden met spot UV vallen ze meer op dan normale flyers die een matte uitstraling hebben, hierdoor worden ze minder snel weggegooid. Tijdens een beurs worden beursbezoekers overladen met visitekaartjes. Door je visitekaartje af te werken met spot UV valt het extra op en steekt jouw visitekaartje ver boven de rest uit. Potentiële klanten zullen jou eerder benaderen.

HOE LEVER JE EEN BESTAND MET SPOT UV AAN

Het aanleveren van spot UV doe je in een apart document dat exact dezelfde afmetingen heeft als het basisontwerp. In dit document plaats je alleen de elementen die gelakt moeten worden in 100% zwart. Ben je nu enthousiast geworden over spot UV en wil je jouw drukwerk extra laten opvallen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij adviseren je graag over deze speciale manier van afwerking.