Het verschil tussen RGB, PMS en CMYK

Klanten vragen ons vaak wat het verschil is tussen RGB en CMYK kleuren. Of waarom kleuren op een beeldscherm en op drukwerk zoveel afwijken. Juist omdat ze zoveel afwijken is het belangrijk het verschil goed te weten.

verschil tussen PMS, CMYK en RGB

RGB versus CMYK

Er zijn twee belangrijke kleurmodellen waarmee een kleur gemaakt of samengesteld kan worden. RGB (red, green, blue) is het kleurmodel dat je vooral tegenkomt op beeldschermen, zoals televisie of een computerscherm.

CMYK (cyaan, magenta, yellow, key (black) is het kleurmodel dat wordt gebruikt wordt voor drukwerk en print. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd.

Kleursysteem drukwerk: Additief versus substractief

RGB is een additief kleurmodel. Dit betekent dat de basis kleurloos (zwart) is, zoals in een uitgeschakelde televisie. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven. 

CMYK is een substractieve kleurmodus. Dit betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum (oftewel wit, in het geval van drukwerk dus wit papier). De kleuren inkt die hier vervolgens opgelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg. Omdat de kleuren cyaan, magenta en geel samen hoogstens tot heel donkerbruin komen, wordt als vierde 'kleur' zwarte inkt toegevoegd. 

Samenvattend kan gezegd worden dat beide kleurmodellen kleur 'nabootsen' door verschillende kleuren te combineren. 

Wat zijn PMS kleuren?

Naast CMYK en RGB zijn er ook nog PMS-kleuren: kleurcoderingen die zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Er zijn op dit moment ruim 1100 kleuren gedefinieerd door Pantone, die elk hun unieke nummer hebben (bijvoorbeeld PMS 192). Met behulp van de Pantone kleurenwaaier, waarop alle kleuren staan, kan een drukker of andere producent altijd de juiste kleur inkt gebruiken. Zo wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor bedrijfslogo's en huisstijlen.  

Bevat je ontwerp 1 of 2 specifieke kleuren? Dan geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat en de meest interessante prijs. Bevat je ontwerp meerdere kleuren? Lever je bestanden dan aan in CMYK. 

Wat belangrijk is als je drukwerk gaat bestellen

Zoals je ziet is het verkrijgen van een specifieke kleur van veel factoren afhankelijk. Wij zijn een drukkerij, en ons hele assortiment wordt dus in CMYK of PMS gedrukt. Het probleem is dat veel afbeeldingen of bestanden die je bijvoorbeeld van internet of van een fotocamera haalt, standaard in RGB zijn opgemaakt. Het is technisch gezien wel mogelijk een RGB afbeelding in CMYK te drukken, maar je begrijpt dat het resultaat heel anders zal uitpakken. 

In CMYK (full colour) is het bijvoorbeeld ook niet mogelijk om fluorkleuren te drukken, terwijl je deze in RGB wel ziet (RGB is immers gebaseerd op licht). Het is alleen mogelijk fluorkleuren met PMS te drukken. Wij adviseren je hier graag over. 

Wat te doen?

Lever voor het beste resultaat je bestanden altijd aan in CMYK of PMS. In de meeste opmaakprogramma's is het vrij eenvoudig om een RGB bestand om te zetten in CMYK. Heb je hier toch problemen mee? Dan helpen wij je natuurlijk graag. Spreek ons aan op de chat, bel 013 - 582 09 68 of stuur ons een mailtje