Uitgelegd: veredeling drukwerk

‘Hoe wil je jouw drukwerk afgewerkt wil hebben?’ Een veel gestelde vraag die vaak tot enige ergernissen leidt onder de ‘normale’ consumenten die niet meer weten dan de echte basisprincipes van het drukwerk.

En dat is ook helemaal niet gek gezien het grote aantal opties dat er tegenwoordig mogelijk is. Wij zetten het daarom graag voor je op een rijtje zodat je de volgende keer overtuigd kan zijn van jouw keus. Jouw flyer, brochure of ander papieren eindproduct ziet er namelijk nog beter uit wanneer deze voorzien is van een professionele afwerking. Bovendien verhoogt een goede afwerking ook de levensduur van het product én straalt het meer kwaliteit uit dan een onafgewerkt product.

Veredeling papier

Veredeling van papier zorgt voor een luxe beschermlaag op jouw drukwerk. De keus voor een bepaalde soort veredeling van het papier hangt er dan ook vooral van af wat je met het drukwerk van plan bent. De meest voorkomende mogelijkheden zijn UV spotten, lamineren, UV lakken en foliedruk.

UV spotten

Wanneer je bepaalde delen van jouw drukwerk extra wilt laten opvallen door deze te voorzien van een glanzende laag, dan kan dat door middel van UV spotten. Op deze manier laat je bijvoorbeeld het onderwerp van jouw flyer meer opvallen en tot leven komen. Deze optie is ook erg leuk voor zelfgemaakte ansichtkaarten. Je kan er voor kiezen om enkel gebruik te maken van de UV spot techniek, maar wij kiezen er altijd voor om een mat laminaat onder de UV spot aan te brengen voor een extra mooi resultaat.

Lamineren

Door jouw drukwerk te laten lamineren, verhoog je de gebruiksduur en geef je jouw drukwerk bovendien meer uitstraling. Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua uitvoeringen, zoals leer, linnen en zand, maar mat, hoogglans en soft touch laminaat zijn de meest gebruikte. Bedenk zelf wat beter past bij jouw doel: een opvallende glanzende flyer of een meer chique folder voorzien van een soft touch laminaat. Jouw drukwerk wordt van beschermend laminaat voorzien doordat het laminaat verwarmd over het drukwerk gespannen wordt en vervolgens als deze droog is, tot het juiste formaat wordt gesneden. Door jouw drukwerk te lamineren, wordt het steviger en het voorkomt scheuren. Nooit meer ongeïnteresseerde mensen die jouw mooie flyer verscheuren, dat klinkt toch goed?!

UV Lakken

Net als een glanslaminaat, zorgt UV lak ervoor dat het gehele drukwerk voorzien wordt van een glanzende laag. Maar verdere voordelen biedt UV lakken eigenlijk niet ten opzichte van het glanslaminaat. Het papier wordt namelijk niet zo zeer verstevigd, voorkomt breuklijnen niet en is minder goed bestand tegen vocht dan een glanslaminaat. Deze vorm raden wij dan ook liever niet aan.

Foliedruk

Voor een extra luxe uitstraling met goud of zilver erin verwerkt, dan is foliedruk de methode die je zoekt. Bij foliedruk wordt er gebruik gemaakt van een speciale drukmethode dat met behulp van een messing stempel en een temperatuur rond de 130 graden folies in zilver of goud aanbrengen op jouw drukwerk. Ideaal voor chique kerstkaarten, unieke uitnodigingen, certificaten of diploma’s.

Meer informatie of persoonlijk advies?

Wij hopen dat de verschillende manieren om jouw papieren drukwerk te veredelen nu duidelijk zijn geworden. De belangrijkste les die wij je willen meegeven is om altijd de keus te maken voor een bepaalde soort veredeling op basis van het doel van jouw drukwerk. Het drukwerk moet immers qua stijl, functie en levensduur passen bij het doel en het bijbehorende bedrijf, dienst of evenement dat je wilt promoten. Heb je nog vragen of wil je advies van één van onze specialistische medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!