Alles over de afwerking van drukwerk

Rillen, stansen, pregen, perforeren ... Met deze afwerkingsmethoden rond je je drukwerk pas echt af.

Drukwerk is niet meteen klaar als het gedrukt is. In onze vorige blog hebben we je alles uitgelegd over veredeling van drukwerk om zo jouw product verder te verfraaien en beschermen met bijvoorbeeld een glanzende toplaag. In deze blog zullen we verder ingaan op andere afwerkingsmethoden waarmee je jouw drukwerk voorziet van extra uitstraling en functionaliteiten door bijvoorbeeld het drukwerk in een bepaalde vorm te snijden of te voorzien van vouwlijnen.

RILLEN

Heb je een mooie folder, flyer of brochure ontworpen en laten drukken? Dan wil je natuurlijk ook dat deze op een prettige manier opengevouwen kan worden zonder dat het papier breekt. Folders, maar ook flyers en brochures, zijn namelijk vaak gedrukt op stevig papier dat moeilijk is om zelf om te vouwen. Je wilt natuurlijk geen lezers kwijtraken omdat deze eerst zelf veel te veel moeite moeten doen om jouw drukwerk om te vouwen. Rillen biedt dan uitkomst. Bij deze afwerkingsmethode wordt er namelijk onder druk een lijn in het (zware) papier geperst op het punt waar deze gevouwen dient te worden. Rillen is noodzakelijk bij papier van 150 gram en meer.

STANSEN

Voor iedereen die graag opvalt met bijvoorbeeld een flyer in een speciale vorm en/of andere afmetingen, bestaat er gelukkig een stansmachine. Met behulp van een stansvorm wordt jouw drukwerk uitgesneden in welke vorm je maar wilt. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk: cirkels, ronde hoeken of bijvoorbeeld en presentatiemap in een originele vorm. Dit alles dankzij de op maat gemaakte stalen stansmessen die samen met een houten plaat in de stans te vinden zijn. Het papier wordt vervolgens onder druk over een cilinder gedraaid over de kapvorm heen. Zo wordt het papier in de vorm van de stans gesneden en ben jij straks de trotse eigenaar van jouw zelfontworpen unieke drukwerkproduct.

PREGEN/BLINDDRUK

Drukwerk voorzien van een extra luxe afwerking of bijvoorbeeld een ticket voorzien van een veiligheidskenmerk kan met behulp van blinddruk, wat ook wel pregen wordt genoemd. Bij deze drukmethode wordt er, net als bij rillen en stansen, onder druk een vorm in het papier geperst. Bij pregen wordt er dan een reliëf in het papier aangebracht wat dus zorgt voor de luxe uitstraling.

PERFOREREN

Misschien wil je dat de ontvangers van jouw drukwerkproduct er eenvoudig iets vanaf kunnen scheuren, bijvoorbeeld een kortingsbon of een controlestrook van een ticket. Door te perforeren kan (dik) papier voorzien worden van een scheurlijn.

ALLES IS MOGELIJK!

De keuze voor rillen, stansen, pregen of perforeren hangt dus voornamelijk af van wat het soort drukwerk en wat je ermee wilt doen. Wat dat betreft is de keuze voor deze afwerkingsmogelijkheden waarschijnlijk dus een stuk makkelijker dan hoe je het papier veredeld wilt hebben. Heb je toch behoefte aan meer informatie of advies, neem dan gewoon eens contact met ons op!

En onthoud: elk idee is uitvoerbaar dus laat je creativiteit de vrije loop!