Stansen en perforatielijn

Naast het veredelen van drukwerk voor een luxe uitstraling kunnen wij ook afwerkingen verzorgen die vooral een praktisch effect hebben.

Stansen van drukwerk

Stansen is het uitsnijden van drukwerk in een bepaalde vorm. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos. Elk type drukwerk kunnen wij volledig naar wens in een speciale vorm uitsnijden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een rond visitekaartje of een flyer in de vorm van een deurhanger, maar ook aan de verpakking van je product.

Een stansvorm wordt op maat gemaakt. Het stansen van drukwerk is daarom alleen interessant bij grote oplages. 

Perforatielijnen

Perforatielijnen zijn wellicht de meest bekende praktische afwerking van drukwerk. Ze zorgen ervoor dat drukwerk eenvoudig losgescheurd kan worden. Bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld entreekaarten, antwoordkaarten en consumptiebonnen.

Stanslijnen en rillijnen

Door het aanbrengen van stanslijnen blijft een bedrukt vel papier of karton intact, maar kan de gewenste vorm op een later moment uit het papier gedrukt worden. Rillijnen zijn als het ware vouwlijnen. Door rillijnen aan te brengen kan het drukwerk, denk bijvoorbeeld aan een doosje of presentatiemap, later in de juiste vorm gevouwen worden.

Het is ook mogelijk boorgaten toe te voegen. Deze zijn bijvoorbeeld handig wanneer het drukwerk in een ringbandmap geplaatst moet worden, maar kunnen ook gebruikt worden voor praktische toepassingen zoals het vastmaken van een elastiekje aan het drukwerk.