• Specialist in maatwerk
  • Gratis bestandscontrole

Opmaaktips en tricks voor koudfolie

Incline cold foil, of koudfolie, is een extra laag die je drukwerk een metallic effect geeft. Omdat eerst de zilverkleurige folie wordt aangebracht en daarna pas het volledige vel verder wordt bedrukt, kan ook het gemetalliseerde gedeelte in elke gewenste kleur worden bedrukt. Daardoor is cold foil een goedkoop alternatief voor zilver- en goudfolie.

Op deze pagina leggen we je uit hoe je cold foil in jouw ontwerp toepast in Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop.

Adobe illustrator

Om altijd goed het onderscheid te kunnen maken tussen folie en geen folie, zul je een vaste steunkleur (spot color) moeten aanmaken. Daarvoor ga je naar het ‘swatches’-venster en kies je voor ‘create new swatch’. Er verschijnt nu een pop-up venster. Pas als eerste de naam van de kleur aan naar – hoe kan het ook anders – ‘foil’, zodat voor jou en voor ons duidelijk is dat op deze plaatsen koudfolie moet worden toegepast. Bij kleurtype kies je vervolgens de optie ‘spot color’. Als laatste pas je de kleurwaardes aan naar 10c 0m 0y 20b.
Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan in elke gewenste kleur worden bedrukt. Om dit te bereiken zet je de CMYK-elementen in overdruk bovenop de voorziene folie-elementen (of andersom). Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je selecteert eenvoudigweg het element en gaat in het venster ‘window’ naar ‘attributes’. Met één klik op je muis pas je de ‘overprint fill’ toe. En klaar is Kees... Of wat je naam dan ook mag zijn.

Tip: In het venster ‘view’ kun je de overprint preview aanklikken om te controleren of je het juist hebt gedaan. 

Adobe InDesign

Werk je in InDesign, dan bepaal je eerst waar je de folie wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld alleen een logo of object een glanslaag geven? Maak dan een nieuwe pagina in hetzelfde bestand aan en kopieer het logo/object hiernaartoe. Vervolgens creëer je in het palet ‘swatches’ een nieuwe kleurenstaal. Die geef je de naam ‘foil’ en de waardes 10% cyaan en 20% zwart. Je hebt nu een spot kleur aangemaakt die op je drukwerk als zilverkleurige folie verschijnt. 

Je hebt ook de mogelijkheid om de folie een andere kleur mee te geven door dit element in overdruk te zetten. Daarvoor selecteer je het element en ga je in het venster ‘window’ naar ‘attributes’. Hier vink je de optie ‘overprint fill’ aan. Je herhaalt dit proces voor iedere pagina waarop cold foil moet worden aangebracht.

Klaar? Dan exporteer je het bestand als PDF/x-a1:2011 en sla je het op met 3mm afloop, ook wel 'bleed' genoemd, en cropmarks. Controleer voor de zekerheid even of de folielaag inderdaad staat waar deze moet staan met de tool ‘separations preview’.

Tip: in InDesign is het mogelijk om folie te mixen met kleuren met behulp van een ‘mixed ink’. Handig als je meerdere elementen in je drukwerk een identieke kleurrijke metal-uitstraling wilt geven!

Adobe Photoshop

De basisaanlevering is een hoge resolutie PDF opgemaakt in 4 kleuren en een extra 5de kleur voor de folie. Je kunt het beste een nieuw ‘channel’ aanmaken via ‘spot channel options’. In dit extra kanaal kun je het beeld voorzien van een spot color in iedere gewenste kleur. Daarna kun je geheel naar je eigen smaak en voorkeur aan de slag gaan.

MET GLANS GESLAAGD?!

Als alles gelukt is, dan kun je het bestand naar ons mailen. Je mag ons ook altijd bellen, appen of mailen als je er toch niet helemaal uitkomt.