CMYK & PMS Kleuren

Drukwerk in CMYK wordt steeds opgebouwd uit vier inktlagen:

  • Cyaan
  • Magenta
  • Yellow
  • Key = Black

CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd.

CMYK is een substractieve kleurmodus. Dit betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum (oftewel wit, in het geval van drukwerk dus wit papier). De kleuren inkt die hier vervolgens opgelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg. Omdat de kleuren cyaan, magenta en geel samen hoogstens tot heel donkerbruin komen, wordt als vierde ‘kleur’ zwarte inkt toegevoegd.

Drukwerk in PMS kleuren:

Naast CMYK zijn er ook nog PMS-kleuren: kleurcoderingen die zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Er zijn op dit moment ruim 1100 kleuren gedefinieerd door Pantone, die elk hun unieke nummer hebben (bijvoorbeeld PMS 192). Met behulp van de Pantone kleurenwaaier, waarop alle kleuren staan, kan een drukker of andere producent altijd de juiste kleur inkt gebruiken. Zo wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor bedrijfslogo’s en huisstijlen.

Bevat je ontwerp 1 of 2 specifieke kleuren? Dan geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat en de meest interessante prijs. Bevat je ontwerp meerdere kleuren? Lever je bestanden dan aan in CMYK.